2021-06-03 13:15:35• hírek • közlemény

Folytathatják munkájukat a falugazdászok

Magyarország Agrárminisztériuma sikeresnek és eredményesnek ítélte meg a partiumi falugazdászok munkáját, így folytatódik a program. A hírrel az agrárminisztériumból Dr. Torda Márta, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának főosztályvezetője, illetve Mészáros Balázs vezető-kormányfőtanácsos és Merkatz László szakmai támogató érkezett Szatmárnémetibe, és számoltak be a falugazdászoknak egy szerdán megtartott találkozón. 

A Partiumi Falugazdász Hálózatban dolgozó mezőgazdasági- és vidékfejlesztési szakemberek találkozója jó lehetőség volt arra is, hogy a működést támogató Agrárminisztérium képviselőivel megosszák tapasztalataikat és beszéljenek azokról a problémákról, amelyek megoldásában segítséget kérnek. 


Az biztos, hogy a falugazdászok egyre inkább szerves részét képezik a partiumi gazdálkodók életének. Biztos pontnak számítanak, ha szakmai segítségről szakértői véleményről van szó, de a pályázati források kapcsán is naprakész információkkal tudják segíteni a gazdákat.


A folytatásban pedig nagy tervek körvonalazódnak, hiszen a gazdák képzését nem csak a szakmai konferenciák szervezésével, hanem akár témaspecifikus tanfolyamok szervezésével is kiegészítenék majd.



A tervek között szerepel “tanulmányi kirándulások” szervezése is, partiumi magyar gazdáknak. Ezeken elsősorban magyarországi jó példákkal ismerkedhetnek majd meg, és ötletet merítve más gazdálkodók sikeréből kezdhetik újragondolni saját gazdaságuk vezetését és fejlesztését.  


“Örülünk annak, hogy Magyarország Kormánya és az Agrárminisztérium értékeli munkánkat és további egy évre meghosszabbította a partiumi falugazdászok megbízását. Bízom abban, hogy a járványügyi helyzet változásával sikerül visszaállnunk a megszokott kerékvágásba, ami 2019 végig jellemezte a munkánkat, és folytatni tudjuk az élő kapcsolatot a gazdákkal amit eddig is tartottunk. Nagyobb rendezvényeket is szerveznénk, valamint kevesebb résztvevős gazdatalálkozókat és rétegtalálkozókat is. Ráadásul számos EU-s finanszírozás nyílik meg nemsokára a romániai gazdálkodók számára, a falugazdászok pedig hiteles információforrások lesznek ezek kapcsán” – mondta Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat tevékenységéneik koordinátora.



A találkozó részeként a Vándorbölcső-program keretében vette át a mikolai Deák család a família legkisebb tagjának, a május 21-én született Dávid Istvánnak szánt bölcsőt. Az agrár-vándorbölcsők kedvezményezettjei a mezőgazdaságból/élelmiszer előállításból élő családok. Egy-egy családnál a bölcső legtöbb hat hónapig maradhat, ezután új családhoz kerül. A Vándorbölcső annak a jelképe, hogy a család gyermekvállalása nem egyéni feladat, hogy szeretettel, segítséggel a gyermeket fogadó család mellett áll egy közösség is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: